Hľadáme odpoveď

Nakoľko každý rok narastá počet utečencov vo svete a dosahuje v súčasnosti (2015) vyše 80 miliónov ľudí ročne…

Konflikt v Sýrii si vyžiadal obrovské množstvo obetí a podľa UNHCR 3,9 milióna utečencov a 6,5 milióna ľudí, ktorí sa ocitli bez domova vo vlastnej krajine. Viac ako 450-tisíc kresťanov muselo opustiť svoje domovy (jún 2015).

Štáty susediace so Sýriou, ako je napríklad Libanon, trpia vážnymi dôsledkami z prílivu sýrskych utečencov. Libanon teraz organizuje tak rozsiahlu pomoc sýrskej populácie utečencov, ktorej ekvivalentom by bola pomoc Nemecka v prijatí 22.500.000 utečencov, Spojených štátov v rozsahu 88.000.000 a ak by Slovensko teraz malo ekvivalentne pomôcť ako Libanon, predstavovalo by to prijatie 1.500.000 utečencov. Navyše k tomu, životné podmienky pre utečencov sa drasticky zhoršujú, aj v utečeneckých táboroch. Utečenci nutne potrebujú potravinovú pomoc, aby prežili. ISIS obliehaním utečeneckých táborov zabraňuje prílivu pomoci a nechá vyhladovať utečencov na smrť. Tretina všetkých utečencov žije v hlboko pod štandardných podmienkach bývania. 600.000 detí v táboroch už nie je schopných chodiť do školy. Väčšina z nich už nemá žiadnu nádej na návrat do svojich pôvodných domovov.

Podľa p. Guterresa, vysokého komisára UNHCR počet mladých ľudí v ohrození, je ohromujúci, a vyslovil varovania o stratenej generácii: “Oni už pre hrôzy vojny stratili svoje detstvo, a teraz naviac čelia stratenej budúcnosti“.

V rovnakej situácii sa nachádza 1,9 milóna občanov Iraku, ktorí museli opustiť svoje domovy v strachu o vlastný život, aby si našli útočisko v provizórnych obydliach, stanoch a ruinách roztrúsených po krajine.

Gregor III. (občianskym menom Lufti Laham) (*15. December 1933, Daraja, Sýria) je melchitský gréckokatolícky patriarcha Antiochie a celého Východu, Alexandrie a Jeruzalema:

Kríza na Blízkom východe nie je lokálna kríza. Je to celosvetová kríza. „Kríza na Blízkom východe nie je lokálna kríza. Je to celosvetová kríza. Je krízou samotnej Európy, spolunažívania medzi bratmi. Ak bude proti ISIS bojovať Európa, bude sa to považovať za nové križiacke výpravy a boj proti moslimom. My potrebujeme stavať mosty medzi ľuďmi. Potrebujeme moslimom ukázať, že my kresťania tvoríme mier, lebo nás pokladajú za agentov Západu v Oriente. Nejde o obranu kresťanov, ale ľudských hodnôt, náboženskej slobody. Nebojujeme za to ako kresťania, ale ako občania.“

Preto